4.9/5 - (7 stemmen)

Keep it short & simple – KISS principe in je presentatie

Het KISS principe is een bekend principe met verschillende betekenissen – Keep It Simple & Stupid – Keep It Short & Simple – Keep It Super Simple  -Keep It Simple & Straightforward.

Waar de afkorting ook voor staat, het komt op hetzelfde neer: eenvoud staat voorop.

Vermijd complexiteit – maak het eenvoudig

Ingewikkelde dia’s vol met tekst die de ander niet of nauwelijks begrijpt of kan volgen? Liever niet. Kies voor eenvoud en vermijd complexiteit. Je PowerPoint presentatie is een aanvulling, of liever: een versterking van je verhaal. Kort, bondig en duidelijk. Jij vertelt, je PowerPoint versterkt. Samen een winnende combinatie. Ook schrijven is schrappen, Less is More en kill your darlings gaan uit van dit principe.

  • Het is van toepassing op de inhoud van je presentatie
  • Het is van toepassing op de vormgeving van je PowerPoint
  • Het is van toepassing op jou

Eenvoud vertaalt zich naar duidelijkheid, niet verdoezelen. Wanneer je je presentatie vereenvoudigt toon je jezelf niet dom maar slimmer.

Je bent gewoon aan het verduidelijken om begrepen te worden.

Presenteren gaat over begrepen worden. Dat ben je niet als alles ingewikkeld is. Dat ben je als het eenvoudig is.

Eenvoud is de sleutel tot succesvol presenteren. Door complexiteit te vermijden en je presentatie te vereenvoudigen, zorg je ervoor dat je publiek betrokken blijft en je boodschap begrijpt. Dit is van toepassing op de inhoud van je presentatie, de vormgeving van je PowerPoint en op jou als spreker.

Het beperken van complexiteit kan moeilijk zijn, vooral als het gaat om ingewikkelde onderwerpen. Het is echter de moeite waard om de tijd te nemen om je presentatie te vereenvoudigen en alleen de belangrijkste informatie te presenteren. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je publiek je boodschap begrijpt en onthoudt.