Begin op papier.

Het is ontzettend verleidelijk om PowerPoint op te starten als je je gaat voorbereiden voor een presentatie. Maar doe het niet! Het risico: elke gedachte, feit of voorbeeld komt tevoorschijn als een diagram, grafiek of bullet point. Pagina’s vol met inhoud die vormgegeven moeten worden. Ontzettend time-consuming als je het mij vraagt.

Het schetsen van je verhaal kost 15 minuten van je tijd maar bespaart je enorm op het maken van je presentatie en, nog belangrijker, op de effectiviteit van je presentatie.


Stap 1. Start met mind mapping

Pak een pen en een vel papier. Begin met een titel en laat al je ideeën de vrije loop. Wanneer je al je gedachten op papier hebt staan, kun je beginnen met het verwerken naar sprekersnotities.

Beantwoord in je mindmap ten minste de volgende vragen:

  • Aan wie geef ik de presentatie?
  • Wat wil ik dat de ander onthoudt van mijn presentatie?
  • Waarom is het voor hem/haar belangrijk?
  • Wat wil ik dat de ander gaat doen?
  • Hoe wil ik dat de ander zich voelt?
  • Welk verhaal ga ik vertellen?
  • Wat laat ik zien?

Stap 2: Maak een storyboard

Neem een blokje post-its. Tip: neem kleine post-its, dan kun je er niet teveel opzetten. Schrijf de titel van de slide bovenaan elk velletje. Schets of noteer de afbeelding die op de slide zal worden geplaatst – een eenvoudig diagram, of een notitie voor het soort afbeelding dat je wilt.

Tip: Kies een dikke pen, zoals een stift. Een dikkere pen voorkomt dat je te veel details toevoegt.

Nog meer inspiratie: Lees De kracht van TEDx presentaties