3.7/5 - (3 stemmen)

Presenteren met Powerpoint

Als je in een vergadering bent en een collega start de zoveelste PowerPoint presentatie dan is de kans groot dat je direct geïrriteerd en verveeld raakt. De meeste mensen zouden het geen enkel probleem vinden als ze nooit meer een PowerPoint presentatie van iemand anders hoeven te bekijken. Alleen… hoe maak ik een goede PowerPoint-presentatie?

PowerPoint presentaties hoeven helemaal niet saai te zijn!  En ook al wordt het programma vaak verkeerd gebruikt, PowerPoint is een ijzersterke tool. Mits op de juiste manier ingezet! Met slechts een paar tips kun je jouw volgende presentatie als een stuk interessanter, mooier en leuker maken voor jouw toehoorders. Zodat je boodschap overkomt. Want dat is het uiteindelijke doel natuurlijk!

Powerpoint kun je het beste inzetten om een verhaal te vertellen. Dus niet om hele lappen tekst of eindeloze slides met bulletpoints aan de toehoorders voor te schotelen. Het enige wat je hoeft te doen is je verhaal zo visueel mogelijk te ondersteunen met Powerpoint.

En het goede nieuws: je hoeft hier echt geen professioneel grafisch ontwerper voor te zijn. We geven drie tips voor het overbrengen van je boodschap met afbeeldingen. Zodat je verhaal de gewenste impact zal hebben!

1.   Verpak je hoofdboodschap in een simpele afbeelding.

Gebruik niet slechts een illustratie voor de illustratie. Een van de beste manieren om een impact te maken is door een afbeelding te koppelen aan de boodschap die je over wilt brengen. Het beeld moet iets simpel zijn dat makkelijk te herinneren is en ook een verklarende kracht heeft.

2.   Gebruik in plaats van letterlijke afbeeldingen liever conceptuele afbeeldingen

Dat brengt ons naar tip nummer 2. Het gebruik van conceptuele afbeeldingen is slimmer dan het toepassen van letterlijke plaatjes, maar je wilt het ook weer niet té abstract maken. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden. Er zijn twee redenen waarom je een letterlijke afbeelding wilt vermijden:

  • Het kan de nuances van je boodschap ondermijnen.
  • Het kan ervoor zorgen dat je publiek onmiddellijk nadenkt over persoonlijke connecties die ze kunnen hebben met de afbeelding, die wellicht niet relevant zijn voor je verhaal.

3.   Gebruik afbeeldingen om je boodschap consequent te vertellen

Zorg ervoor dat je de afbeelding die je aan je boodschap koppelt zo vroeg mogelijk in je presentatie laat zien, zodat de toon voor de rest van het verhaal is gezet. Bevestig dan je boodschap door de afbeeldingen op meerdere dia’s van je presentatie te plaatsen. Je kan het zelfs als highlight op elke dia plaatsen, zodat het een soort handelsmerk wordt van je presentatie.

Met deze drie simpele tips is het al mogelijk om je presentatie een stuk aantrekkelijker te maken en je verhaal effectiever te vertellen. Voor meer tips raden wij aan om een van onze cursussen te volgen. Kijk daarvoor op de trainingen sectie en schrijf je zo snel mogelijk in voor onze eerstvolgende cursus.