Sinds 2013 ben ik (Sander Reijn) onderdeel van het TEDx Amsterdam speaker coach team. Voor de sprekers maak ik de slides die hun TED Talk ondersteunen en kracht bij zetten. Aan de hand van het verhaal (het script), ideeën van de spreker en het team, ga ik aan de slag.
Het gebruik van een elegant lettertype, beelden en woorden die in een prettig tempo in beeld komen (en weer verdwijnen). Het tweaken van een TEDx presentatie zit in details. En timing. TED talks zijn geen voorlees sessies vanaf een scherm.
TED slides zijn doorgaans rustig ogende slides – slides die het publiek een beetje kietelen. Slides die je meenemen in het verhaal.
Beeldmateriaal kan een presentatie heel aantrekkelijk maken. De meeste voor de hand liggende reden om beelden te gebruiken is om iets te laten zien wat moeilijk te omschrijven valt. Gebruik je beeld? Maak het beeld zo groot mogelijk – dat is dus doorgaans beeldvullend.
- Laat de opsommingstekens thuis
- Ga niet onderstrepen, gebruik geen cursief
- Gebruik opbouweffecten, oftewel animatie. Maar doe het subtiel – maak er dus geen kermis van
Veel TED talks hebben een beperkt aantal PowerPoint slides. Met een zwarte dia tussendoor is de aandacht van het publiek volledig op de spreker. Geen slides in beeld als het niets toevoegd – of erger: als het alleen maar afleidt.
Oh ja… bij een TED presentatie zie je nooit een logo van een bedrijf, wordt de huisstijl doorgaans genegeerd.
Wil je weten waarom?
De slides zijn er om zo impactvol mogelijk het verhaal te vertellen. Samen met de spreker. Voor het publiek. Dan heb je ruimte nodig. Ruimte om te laten zien wat nodig is, in de vorm die nodig is. Op dat moment. In die omgeving.
Leer in één dag jouw eigen presentatie te maken >>
Succes bij het maken van jouw presentatie!